Trawa odcinana od gruntu

Trawa odcinana od gruntu. Jak odbywa się produkcja?

Gotowy trawnik w kilka godzin? To możliwe dzięki trawie w rolce. Istnieją dwie główne metody jej produkcji: na folii lub bezpośrednio na gruncie. W obydwu przypadkach trawa jest gotowa do rozłożenia, a jej pielęgnacja ogranicza się do regularnego koszenia, nawadniania oraz nawożenia. Przedstawiamy, w jaki sposób krok po kroku powstaje trawa w rolkach odcinanych od gruntu.

Piękny i gęsty trawnik bez chwastów wymaga czasu oraz nakładu pracy, na który nie każdy z nas może sobie pozwolić. Rozwiązaniem jest wówczas gotowa trawa w rolce, którą wystarczy rozłożyć na wcześniej przygotowane podłoże. Już po kilku godzinach można cieszyć się zielonym dywanem w ogrodzie, na powierzchniach rekreacyjnych lub w parkach – bez zbędnego czekania i pielęgnowania delikatnych nasion oraz wschodzących kęp.

Przygotowanie gruntu oraz wybór najlepszych nasion

W pierwszej kolejności konieczne jest przygotowanie gruntu przeznaczonego pod wysiew oraz wyselekcjonowanie najlepszych gatunków traw. To ważne, aby trawa była gęsta, jednolicie zielona, odporna na deptanie oraz warunki atmosferyczne. Ze względu na to, iż trawę odcinaną od gruntu kładzie się również w miejscach często i intensywnie uczęszczanych (na przykład parkach i innych terenach zielonych lub na boiskach sportowych) gatunki wybrane do siewu muszą charakteryzować się wysoką odpornością. Trawnik z rolki bardzo często umieszcza się również w miejscach trudno dostępnych i o specyficznych warunkach – na przykład na skarpach czy wzdłuż ruchliwych ulic. Z tego względu gotowy trawnik musi szybko ukorzenić się w nowym miejscu, aby nie spłynąć razem z pomytym gruntem.

Kolejnym etapem jest przygotowanie miejsca pod wysiew – dodaje specjalista z gospodarstwa ogrodniczego Trawa z Rolkiw przypadku trawy wysiewanej bezpośrednio w gruncie konieczne jest usunięcie kamieni, korzeni, a także pozbycie się wszelkich szkodników znajdujących się w glebie. W tym celu stosuje się liczne metody agrotechniczne, których zadaniem jest przygotowanie powierzchni, aby trawa miała jak najlepsze warunki wzrostu.

Wysiew oraz pielęgnacja rosnącej trawy

Kiedy wszystko jest już gotowe, czas na wysiewanie. Nasiona, a następnie wschodzące źdźbła trawy są nawadniane, intensywnie nawożone, a także wielokrotnie koszone. Stosuje się różnego rodzaju mieszanki nawozów, zawierających azot, wapń, magnez i fosfor. Dzięki temu rosnąca darń staje się gęsta i mocna. W tym czasie konieczne jest również zadbanie o to, by w trawie nie pojawiały się niepożądane chwasty, mchy oraz aby trawa nie uległa sfilcowaniu. Trwa to niemal półtora roku – po około 18 miesiącach trawa jest gotowa do ostatniego etapu produkcji, czyli zbiorów.

Zbiór trawy – zwijanie rolek

Ostatnim etapem produkcji jest odcinanie oraz zwijanie trawy w rolki. Za pomocą specjalnych kombajnów odcina się trawę wraz z cienką, 2 centymetrową warstwą podłoża. Trawę tnie się w długie, wąskie pasy o szerokości 0,4 i długości 2,25 metra. Każda rolka waży około 22 kilogramów. Tak przygotowane rolki układa się na paletach i transportuje w docelowe miejsce. Trawnik może zostać położony w dowolnej lokalizacji, na wcześniej przygotowanym podłożu.

I to wszystko! Dzięki temu, że system korzeniowy jest w pełni rozwinięty trawa bardzo szybko adaptuje się w nowym środowisku i rozpoczyna procesy wegetatywne. Ze względu na dużą gęstość przez pierwsze dwa lata praktycznie nie przepuszcza innych roślin – dzięki czemu na świeżo położonym trawniku nie pojawiają się chwasty. Praktycznie od razu po rozłożeniu można cieszyć się pięknym, zielonym dywanem – bez konieczności czekania i licznych zabiegów pielęgnacyjnych.

Regulamin korzystania z serwisu