Charakterystyka komposteru

Każdy, kto zajmuje się ogrodem zauważa, jak dużo w trakcie jego pielęgnacji zbiera się odpadów roślinnych. Nie trzeba ich wyrzucać ani palić. Są cennym źródłem składników odżywczych, którymi możemy zasilić glebę. Aby przyspieszyć proces kompostowania, wykorzystajmy komposter. Jak go używać na swojej działce i jakie są zalety zastosowania kompostu w ogrodzie?

Kompost a komposter

Kompost to naturalny nawóz organiczny wytwarzany z odpadów roślinnych. Komposter, zwany nawozem kompostującym, ma za zadanie przyspieszyć proces naturalnej fermentacji tych odpadów, a zatem podkręcić tempo tworzenia się kompostu. Jak to możliwe? Komposter jest swego rodzaju pożywką dla bakterii oraz grzybów fermentacyjnych, dlatego pozwala na sprawniejsze przetwarzanie resztek organicznych. Dodatkowo, komposter wzbogaca kompost o cenne składniki, takie jak magnez i mikroelementy. Jego zaletą jest również usuwanie nieprzyjemnego zapachu, który wydziela się podczas procesów fermentacyjnych. Komposter może być używany przez cały rok.

Jak używać komposteru?

Aby maksymalnie wykorzystać właściwości komposteru, powinniśmy posypywać nim kolejne warstwy odpadów roślinnych, zgodnie z zaleceniami producenta, które znajdziemy na opakowaniu produktu. Nie zapomnijmy o pokryciu pryzmy kompostowej warstwą ziemi o grubości od 3 do 5 centymetrów.

Z jakich składników można wytwarzać kompost?

Do wytwarzania kompostu nadają się następujące materiały roślinne:

  • zebrane z działki liście,
  • połamane na mniejsze części gałęzie,
  • zwiędłe odpady zielone, w tym trawa i resztki warzyw, które nie nadają się do wykorzystania,
  • drobno podarty papier,
  • roślinne odpady z kuchni,
  • fusy po kawie i herbacie,
  • skorupki jaj.

Nie zbierajmy ilustrowanych gazet, tłuszczu, resztek mięsa ani grubej tektury – nie nadają się do tworzenia kompostu!

Dlaczego warto kompostować glebę?

Kompostowanie gleby przynosi wiele zalet dla naszego ogrodu. Korzyści te przybliży nasz ekspert ze sklepu internetowego Sklep-Kwiecisty:

Kompost przede wszystkim nic nie kosztuje. Robimy go samodzielnie, a produkty służące do jego wytwarzania znajdziemy we własnym ogrodzie. Komposter, który ma za zadanie wzbogacić nasz kompost, nie jest dużym wydatkiem, a pozwoli nam wzbogacić wartość nawozu. Dzięki kompostowaniu dostarczamy roślinom cennych składników. Polepszamy walory gleby, sprawiając, że staje się luźna, a nie twarda i zbita. Gromadzi więcej substancji, które przyczyniają się do zdrowego wzrostu roślin i obfitych plonów oraz stopniowo uwalnia te składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *