Przydomowy warzywnik – porady dla początkujących
Dysponujesz wolną przestrzenią w przydomowym ogródku lub chcesz rozpocząć „agrarną” przygodę na działce rekreacyjnej w mieście? Tak naprawdę to nic trudnego, ale musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach. Własny warzywnik to nie tylko ciekawe hobby, ale też sposób na budowanie niezależności. Wiesz, co jesz, i nie musisz zaopatrywać się w sklepie – przynajmniej w niewielkim stopniu.
Jakie miejsce wybrać?
W pierwszym kroku warto zastanowić się nad tym, jakie stanowisko na uprawy wybrać. Dobrze, jeśli warzywnik ulokuje się w silnie nasłonecznionym miejscu, gdyż warzywa świetnie tolerują światło słoneczne i w takich warunkach najlepiej wzrastają. Co oznacza „nasłonecznione”? Najlepiej skłonić się ku stronie południowo-wschodniej, południowo-zachodniej lub południowej. Trzeba również pamiętać o tym, by warzywa nie były zasiane zbyt blisko drzew i krzewów.
Uprawa tego typu nie powinna zdominować pozostałych roślin, zwłaszcza tych ozdobnych. Nie oznacza to, że musisz się ograniczać, ale odpowiednio zagospodarowane 50 m² upraw warzywniczych w zupełności zaspokoi potrzeby całej rodziny.
Przygotowanie podłoża
Bardzo ważną kwestią jest użyźnienie gleby przeznaczonej pod uprawę warzyw. Najlepsze podłoże to takie, które zostało wzbogacane nawozami w poprzednich sezonach – objaśnia ekspert z Przedsiębiorstwa Nasiennego „TORAF”.
Na około 14 dni przed wysianiem nasion użyj nawozu uniwersalnego, w dawce 70 g/m2. Do ciężkiej i zbitej gleby warto przed sadzeniem dodać torf lub kompost, natomiast do gleby szybko tracącej wodę – nieco ciężkiej ziemi.
Jeśli planujesz zasadzenie warzyw korzeniowych, w żadnym przypadku nie stosuj nawozu naturalnego, gdyż może to spowodować rozdwajanie się korzeni.
Zasadzanie warzyw – podstawowe zasady
Główne prace związane z siewem roślin powinno wykonywać się mniej więcej od kwietnia. W najchłodniejszych dniach tego miesiąca można już zasiać warzywa odporne na niskie temperatury, takie jak marchew, cebula, koper, bób oraz rzodkiew.
Istotne będzie rozplanowanie grządek. Tradycyjnie grządki stawia się rzędowo, natomiast każdy rząd oddziela się od pozostałych sznurkiem, który jest przywiązanym do dwóch palików. Najlepiej siać nasiona warzyw do rowków o głębokości 1 cm, w rzędach, co około 30 cm.
O czym trzeba pamiętać?
Ogrodnicy muszą wziąć pod uwagę kilka podstawowych zasad. Dzięki nim zasiew staje się czymś łatwym i dość intuicyjnym.
- Pamiętaj o tym, by najwyższe gatunki (np. marchew) zawsze siać z tyłu, po to, by nie rzucały one cienia na warzywa rosnące z przodu.
- Ogródek najlepiej umieszczać w pobliżu ujęcia wody, ze względu na to, że na większej przestrzeni częste nawadnianie może być dość uciążliwe.
- Jeśli chodzi o niezbędne narzędzia, to dobrze jest zaopatrzyć się w motykę do spulchniania ziemi, widły, grabie, łopatkę i szpadel.
Jak pielęgnować warzywnik na co dzień?
Regularnie należy dbać o to, by rośliny miały wystarczająco dużo miejsca do wzrostu. Bardzo istotne jest systematyczne usuwanie chwastów oraz podlewanie – to drugie dotyczy szczególnie warzyw korzeniowych, które pozostają dłuższy czas w ziemi.
By pozbyć się szkodników, zastosuj płodozmian.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana