Najpopularniejsze nasiona roślin okopowych

Rośliny okopowe to takie, których korzeń lub bulwa stanowi część użytkową. Właśnie w tej części gromadzone są substancje zapasowe w postaci dwucukrów i cukrów prostych. Rośliny te nazywają się okopowe, ponieważ należy je okopywać lub obsypywać w czasie wegetacji. Te rośliny uprawne są dość wymagające, gdyż do prawidłowego wzrostu potrzebują nawozu. Trudno się je również przechowuje.

Popularne w Polsce rośliny okopowe.

Rośliny okopowe dzielimy na:

  • korzenne – marchew, pietruszka, kapusta, burak, rzepa, brukiew i cykoria,
  • bulwiaste – ziemniak i topinambur, czyli słonecznik bulwiasty.

Z roślin okopowych nasiennych najczęściej sadzone są:

  1. Buraki pastewne. Występują w kilku odmianach i mają duże zastosowanie w hodowli zwierząt. Najbardziej znane buraki pastewne:
  • jednokiełkowe otoczkowane – Centuriusz biały i Solidar żółty,
  • wielokiełkowe – Rekord koloru czerwonego, Ursus o żółtym ubarwieniu i Zentaur w białym kolorze.
  1. Marchew – odmiana czerwona i żółta są najbardziej znane.
  • Czerwona to ta, którą od wieków stosujemy w naszej kuchni i uprawiamy w ogrodach. Smaczna, zdrowa i pożywna, z dużą zawartością karotenu.
  • Żółta jest słodka, delikatna, chrupiąca i pasuje do każdego dania, doskonale sprawdza się w zupach. Jej popularność rośnie z dnia na dzień i spotkać ją można już w wielu sklepach.
  1. Rzepa ścierniskowa – popularna wśród producentów mleka, gdyż jest rośliną mlekopędną i zwierzęta chętnie ją konsumują.
  2. Kapusta pastewna – jest bardzo wydajna i odporna na przymrozki, dlatego może pozostawać na polu nawet do późnej jesieni.

Według eksperta z  firmy Agronas w Kole:

Rośliny okopowe cieszą się niesłabnącym zapotrzebowaniem, gdyż spożywane są zarówno przez ludzi, jak i zwierzęta. Każdy rolnik zajmujący się uprawą roślin wie, że rośliny okopowe zawsze będą miały nabywców. Zainteresowani są nimi hodowcy zwierząt, gdyż stanowią bardzo dobre źródło pożywienia przez cały rok.  Z drugiej strony moda na zdrowy styl życia sprawia, że ilość spożywanych przez nas warzyw rośnie każdego roku i popyt na nie rośnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu