Artykuł sponsorowany

Zastosowania słomy w gospodarstwie rolnym

Zastosowania słomy w gospodarstwie rolnym

Słoma jest niezwykle uniwersalnym surowcem. Od wieków była wykorzystywana jako ściółka dla zwierząt, materiał do izolowania budynków czy do przykrywania kopców, w których przechowywało się zbiory. Obecnie, ze względu na zawartość cennych składników, słomę najczęściej stosuje się jako nawóz zastępujący obornik lub używa się jej w charakterze biomasy, czyli naturalnego surowca energetycznego.

Słoma jako nawóz

Słoma w charakterze nawozu jest wykorzystywana od wielu lat. Po żniwach jej nadwyżka była pozostawiana na polu do przyorania. Wartość nawozowa słomy zależy od tego, z jakich roślin została pozyskana.

Najbardziej korzystny dla gleby jest nawóz pochodzący z rzepaku i kukurydzy. Sprawdzi się on jednak tylko tam, gdzie ziemia ma określoną wartość pH. Wtedy następuje szybki rozkład – wyjaśnia specjalista z firmy DOZAGRO. Tego typu zabiegi stosuje się, aby wesprzeć tworzenie się warstwy próchniczej.

Słoma jest cennym źródłem materii organicznej i składników mineralnych. Jednak aby te substancje mogły efektywnie przeniknąć do gleby, surowiec musi zostać poddany rozdrobnieniu i zmieszaniu z ziemią przy wykorzystaniu odpowiednich maszyn rolniczych. Samo przyoranie nie przyniesie pożądanych efektów, a dodatkowo może spowodować rozwój grzybów i pleśni.

Słomę w charakterze nawozu najczęściej stosują gospodarstwa nastawione na produkcję rośliną, które wykorzystują surowiec jako alternatywę dla obornika. W zależności od kwasowości gleby, wraz z rozdrobnionymi pozostałościami roślin, można podawać do ziemi wapno lub wręcz przeciwnie – substancje zakwaszające.

Słoma jako biomasa

Wykorzystywanie słomy jako surowca energetycznego jest stosunkowo nowym pomysłem. Surowiec ten może być spalany bezpośrednio, np. w postaci bel czy kostek lub po uprzedniej obróbce, a więc w formie pelletu lub brykietu. Opłacalność zastosowania słomy jako paliwa jest przede wszystkim uzależniona od tego, z jakiego gatunku roślin pochodzi materiał. Do celów energetycznych wykorzystuje się jedynie słomę zbóż, rzepaku i rzepiku. Warto jednak podkreślić, że nie każde zboże pali się w taki sam sposób. Np. słoma owsiana nie jest polecana ze względu na tworzenie się dużej ilości żużlu.

Stosowanie słomianej biomasy jest korzystne ze względów ekologicznych. Jej spalanie nie generuje do atmosfery dwutlenku węgla, ponieważ przyjmuje się, że ilość wytworzonego gazu jest równa tej, którą roślina pobrała z atmosfery podczas wzrostu. Słoma charakteryzuje się także znacznie niższa obecnością siarki niż węgiel, dlatego jej stosowanie do celów grzewczych jest bardziej korzystne dla środowiska naturalnego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.