czosnek

Charakterystyka polskiego czosnku

Czosnek to warzywo, które nadaje charakteru każdej potrawie. Nie wszyscy są jednak zwolennikami tej rośliny, przede wszystkim ze względu na jej specyficzny zapach, którego trudno się pozbyć. W sklepach najczęściej znaleźć można czosnek chiński i polski. Sprawdźcie, czym charakteryzuje się czosnek polski.

Jakie odmiany czosnku można spotkać w Polsce?

Na świecie występuje prawie 700 odmian czosnku, a w naszym kraju znaleźć można co najmniej kilkanaście. Wśród najczęściej uprawianych wymienić trzeba czosnek Orkan, Orlik, Arkus, Mega 2, Jarus Arkus, Cyry oraz Zawrat. Dużą konkurencją dla hodowanego w Polsce czosnku jest ten sprowadzany z Chin.

Chiński czosnek podbił serca polskich konsumentów, przez których często uważany jest za ładniejszy i smaczniejszy. Zdarza się, że opinia ta jest prawdziwa, jednak warto pamiętać, że nasz rodzimy czosnek charakteryzuje się lepszymi właściwościami i jest po prostu zdrowszy. Ponadto, wybierając polski czosnek wspieramy polskie rolnictwo, dlatego warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia kupowanego przez nas warzywa – radzi nasz rozmówca reprezentujący Krakowską Hodowlę i Nasiennictwo Ogrodnicze POLAN.

Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego?

Każdy, kto lubi czosnek powinien potrafić odróżnić ten pochodzący z polski od czosnku chińskiego. Pierwszym szczegółem, który odróżnia jeden od drugiego jest rozmiar główki – główka chińskiego czosnku jest o wiele większa i bardziej równa od główki polskiego czosnku, który poznać można zarówno po niewielkich rozmiarach, jak i nieregularnym kształcie. Ponadto, czosnek z Chin ma łagodny, słodkawy smak, a jego aromat nie jest mocno wyczuwalny. Z kolei smak czosnku polskiego jest ostry i wyrazisty, a jego zapach intensywny.

Kolejne różnice między czosnkiem chińskim a polskim zauważyć można podczas jego kuchennej obróbki. Czosnek z Chin łatwo się obiera, a jego ząbki wydają się trochę suche. Co więcej, azjatycki czosnek nie spleśnieje ani nie zacznie kiełkować w lodówce. Polski czosnek, nieco trudniejszy w obróbce, wygrywa jednak z chińskim pod względem aromatu, który jest jego wizytówką.

Podsumowując, różnicę między czosnkiem polskim a chińskim widać gołym okiem. To od was zależy, który rodzaj zdecydujecie się wybrać w sklepie, i który będziecie potem stosować w swojej kuchni. Jeśli od czosnku oczekujecie przede wszystkim intensywnego aromatu, postawcie na nasz rodzimy czosnek. Jeśli jednak wolicie warzywa o idealnym kształcie i mniej zdecydowanym smaku, powinniście zdecydować się na czosnek chiński.

Regulamin korzystania z serwisu