Wał do ubijania trawy i kukurydzy na kiszonkę
Każdy doświadczony rolnik zdaje sobie sprawę z tego, jak istotna jest wysoka jakość kiszonki. By jednak móc uznać ją za prawdziwie dobrą, to konieczne jest, by nie tylko dokonywać pokosu w odpowiednim czasie, ale i sprawnie przeprowadzić proces kiszenia. Szczególnie ważny jest wybór odpowiedniego wału do ubijania trawy i kukurydzy, dzięki któremu uzyskiwana jest wysokiej jakości kiszonka.
Co przesądza o jakości kiszonki?
Wiedza na temat produkcji kiszonek jest niezwykle ważna. Jeśli nie jesteśmy świadomi tego, co wpływa na jakość kiszonki, to najpewniej otrzymamy produkt wątpliwej jakości. Na szczęście polscy rolnicy doskonale wiedzą, co zrobić, by gotowy produkt był naprawdę dobry. Pamiętajmy, że jakość kiszonki jest istotna dlatego, że karmione jest nią bydło. A trzeba mieć na uwadze, że to, jak żywimy nasze zwierzęta, przesądzi o jakości dóbr, które dzięki nim pozyskujemy, w przypadku bydła jest to mleko – mówi przedstawiciel przedsiębiorstwa produkcyjno-handlowego „ŚWIT-ROL”.
Na jakość kiszonki ma wpływ wiele rozmaitych czynników. Ważna jest przede wszystkim pora, kiedy przeprowadzany jest pokos. Dla bydła idealna kiszonka to taka, która wytworzona została z roślin ścinanych w momencie, kiedy jeszcze się nie wykłosiły. Czas ten nastaje zazwyczaj w maju, mniej więcej w drugiej połowie. Termin uzyskania przez rośliny przeznaczonych na kiszonkę odpowiedniego wzrostu jest uzależniony od regionu, w którym zostały one wysiane.
Nie bez znaczenia jest też to, na jakiej wysokości przeprowadzimy cięcie. W przypadku trawy idealnie, jeśli będzie to wysokość osiągająca minimalnie 5 cm. Jednak mówi się także o górnej granicy: trawa nie można zostać ścięta zbyt wysoko, w innym przypadku młoda roślinność będzie miała utrudnione warunki do zdrowego wzrostu.
Poza tym ważne jest, by rośliny, zanim trafią do kiszenia, były właściwie wysuszone. Ostatecznie przechodzi się do ubijania zebranego materiału i właśnie wtedy potrzebny jest nam dobry wał do ubijania trawy i kukurydzy na kiszonkę. Pamiętajmy – jeśli nieodpowiednio zrealizujemy wszystkie zadania związane z tym etapem, to bardzo prawdopodobne, że nasza kiszonka nie uzyska wysokiej jakości, a to poskutkuje znacznymi stratami dla rolnika. Bydło musi być karmione dobrym pożywieniem, by móc produkować zdrowe i smaczne mleko.
Wał pryzmowy
Chcąc zadbać o wysoką jakość wytwarzanej przez siebie kiszonki, należy wyposażyć swoje gospodarstwo w dobry wał pryzmowy, który zapewnia właściwe zagęszczenie dogniatanego materiału. Co istotne, nie bez znaczenia jest ciężkość takiej maszyny, bo to właśnie między innymi ona przesądza o skuteczności przeprowadzanych prac w celu wyprodukowania dobrej jakości kiszonki.
Planując zakup wysokiej klasy wału pryzmowego, zawsze należy sprawdzać, czy jego producent zapewnia niezbędne atesty urządzenia i gwarancję bezpieczeństwa. Poza tym trzeba dowiedzieć się o szczegółowych parametrach wybranego wału. W przypadku takich maszyn zawsze dobrze jest korzystać z oferty wyłącznie sprawdzonych producentów. Dzięki temu nasza kiszonka będzie miała dobrą jakość, a nakarmione nią bydło będzie produkować duże ilości smacznego mleka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana