Skup trzody chlewnej a grubość słoniny
Zawartość mięsa w tuszy zależy w głównej mierze od tego, jak gruba jest słonina na grzbiecie świni i od mięśnia najdłuższego grzbietu. Dlatego oddając mięso do skupu, można uzyskać różną wycenę za bardzo podobnie wyglądające sztuki mięsa. Co jeszcze warto wiedzieć, przed odsprzedażą ubitej trzody? Jakie zasady, normy i wartości procentowe trzeba wziąć pod uwagę?
Od czego zależy cena odsprzedaży świń?
Cena odsprzedaży trzody chlewnej zależy głównie od tego, jakiej jakości mięso uzyskano. Nie bez znaczenia jest tutaj klasyfikacja według unijnego systemu EUROP. Określa on procentowy stopień umięśnienia tuszy.
Szacowanie masy mięsa w tuszy (dotyczy gatunku mięsa czerwonego) służy temu, by ujednolicić kryteria zapłaty producentom. Dzięki temu ma się gwarancję uczciwej
i adekwatnej wyceny podczas skupu trzody chlewnej.
Warto wiedzieć o tym, że mięso wieprzowe może być zaliczane do sześciu klas.
- Klasa S. Mięso w tuszy ma zawartość na poziomie 60% lub więcej. Ta kategoria jest jednak tworzona wyłącznie na życzenie danego kraju unijnego.
- Klasa E. Zawartość mięsa w tuszy wynosi 55 – 60%.
- Klasa U. Zawartość mięsa w tuszy wynosi 50 – 55%.
- Klasa R. Zawartość mięsa w tuszy wynosi 45 – 50%.
- Klasa O. Zawartość mięsa w tuszy wynosi 40 – 45%.
- Klasa P. Zawartość mięsa w tuszy wynosi mniej niż 40%.
Słonina a normy mięsa
To, jaką wartość zaoferuje skup trzody chlewnej, uzależnione jest od kryterium grubości słoniny. Cena skupu wieprzowiny będzie tym wyższa, im grubość słoniny jest mniejsza
a polędwicy większa.
Zgodnie z EUROP:
- grubość słoniny mięsa klasy E ma wartość maksymalną 12 mm,
- grubość słoniny mięsa klasy U ma wartość 13 – 17 mm
- grubość słoniny mięsa klasy R ma wartość 18 – 22 mm
- grubość słoniny mięsa klasy O ma wartość 23 – 27 mm,
- grubość słoniny mięsa klasy P ma wartość większą niż 27 mm.
Jaki skup trzody chlewnej wybrać?
Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie skierowanie się do miejsca, które zapewnia kompleksowe usługi w tym zakresie. Idealnie, jeśli zleceniobiorca oferuje odbiór tuczu od producenta. Równie ważny będzie transport zwierząt – powinien się on odbywać zawsze w humanitarnych warunkach.
Wszystko to oferuje przedsiębiorstwo produkcyjno-handlowe "HEROLD". To firma rodzinna, która zajmuje się skupem trzody chlewnej i bydła, ubojem oraz produkcją wędlin.
Przedsiębiorstwo to działa na rynku od 1998 roku, zatem cechuje się wieloletnim doświadczeniem oraz wiedzą na temat mięsa. To właśnie tam warto się zgłosić, chcąc oddać je do skupu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana