Materiał Partnera

Czym jest komonica zwyczajna?

Czym jest komonica zwyczajna?

Komonica zwyczajna to gatunek byliny z rodziny bobowatych. Nazywana jest także komonicą pospolitą i komonicą rożkową. Pochodzi z obszarów Azji, Europy i Afryki Północnej, ale obecnie występuje na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Jest uprawiana w Polsce, jednak jej popularność jest niewielka. Czym charakteryzuje się komonica zwyczajna i w jaki sposób może być wykorzystana przez człowieka?

Charakterystyka komonicy zwyczajnej

Komonica zwyczajna jest rośliną światłolubną, dlatego w stanie dzikim porasta zazwyczaj nasłonecznione łąki, dobrze eksponowane leśne polany oraz rowy przydrożne. W uprawie także należy ją wysiewać na stanowiskach słonecznych. Komonica zwyczajna lubi gleby lekkie, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne, o zasadowym odczynie pH. Może jednak rosnąć również na innych glebach: ciężkich, zbitych, wilgotnych, o niewielkiej zawartości składników odżywczych i kwaśnym odczynie pH.

Dużą zaletą komonicy zwyczajnej jest jej odporność na niekorzystne warunki pogodowe. Dobrze radzi sobie zarówno z krótkotrwałymi suszami, jak i mrozami – bez okrywy śnieżnej wytrzymuje temperatury nawet do -25°C. Jeżeli warunki są odpowiednie, często pozostaje rośliną zimozieloną. Komonica zwyczajna wyróżnia się też odpornością na zadeptywanie i przygryzanie przez zwierzęta. Dobrze znosi wielokrotne koszenie, a po ścięciu szybko odrasta.

Wartościowa roślina pastewna

Komonica zwyczajna to wartościowa roślina pastewna. Uprawiana jest zarówno na paszę zieloną, jak i susz. Cechuje ją wysoka zawartość białka i składników mineralnych, w tym wapnia i magnezu. W porównaniu z innymi roślinami bobowatymi wyróżnia się dużą zawartością karotenu i jego mniejszymi stratami. Największą wadą komonicy zwyczajnej jako rośliny pastewnej są obecne w jej kwiatach związki cyjanogenne o gorzkim smaku. Z tego względu w okresie kwitnienia nie należy podawać jej zwierzętom, gdyż może powodować zatrucia. Gorzki smak znika jednak przy suszeniu, więc kwitnącą komonicę można ścinać i przeznaczać na siano. Jedyną polską odmianą komonicy zwyczajnej jest odmiana Małopolskiej Hodowli Roślin o nazwie Skrzeszowicka. Można ją nabyć w sklepie Małopolskiej Hodowli Roślin.

Inne zastosowania komonicy zwyczajnej

Jak każda roślina bobowata komonica zwyczajna współżyje z bakteriami brodawkowymi, które wnikając do korzeni rośliny, wiążą azot atmosferyczny i wzbogacają glebę w ten pierwiastek. Z tego powodu warto ją sadzić na glebach wyjałowionych. Komonica zwyczajna ma także właściwości przeciwerozyjne, a więc poprawia strukturę gleby. Sadzona na nieużytkach, zboczach czy nasypach zapobiega niszczeniu gleb niestabilnych i zubożałych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy