Czy makuch nadaje się dla drobiu?
Żywienie drobiu wymaga zestawiania optymalnej dawki pokarmowej ze składników, które będą w stanie dostarczyć ptakom wszystkie potrzebne elementy. Podstawą żywienia są zboża, które dają węglowodany, a także składniki mineralne. Pasza powinna jednak również zawierać odpowiednią ilość łatwo przyswajalnego białka oraz tłuszczu. Jednym z nieocenionych ich źródeł może być szybko dostępny w korzystnych cenach makuch rzepakowy.
Czym jest makuch i jak powstaje?
Makuch rzepakowy jest ubocznym produktem procesu otrzymywania oleju. Może być tłoczony na zimno, gorąco albo uzyskiwany dzięki ekstrakcji. Przy tłoczeniu na zimno ziarna są rozdrabniane, a następnie poddawane znacznemu naciskowi w potężnych prasach. Choć w ten sposób pozyskiwany jest olej wysokiej jakości, to pozostający po nim makuch zawiera nie tylko sporą ilość oleju, ale także wiele cennych substancji odżywczych, które mogą być wykorzystane przy komponowaniu pasz. Makuch może powstawać również w procesie tłoczenia na gorąco. W takim przypadku rzepak jest podgrzewany do wyższej temperatury, w zależności od technologii 120–135°C. Pozwala to na pozyskanie większej ilości oleju, lecz jego jakość będzie nieco niższa, podobnie jak zawartość substancji odżywczych w makuchu. Makuch dla drobiu będzie znakomitym dodatkiem paszowym, co potwierdzają prowadzone od lata badania oraz obserwacje hodowców.
Dlaczego warto wykorzystywać makuch w żywieniu drobiu?
Makuch jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera go zazwyczaj około 36-38%, co daje między 360 a 380 g/kg suchej masy. Obecny jest w nim również tłuszcz – zwykle będzie to od 9 do 21%. Wysoka jest też wartość energetyczna sięgająca do nawet 14 MJ/kg. W makuchu znajduje się również znaczna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych – będzie to przede wszystkim kwas linolowy i linolenowy. Ilość makucha, jaka może być wprowadzana do paszy, zależy od rasy drobiu. Będzie ona niższa u kur nieśnych znoszących białe jaja (np. Leghorn) i wyniesie od 3 do 5%, a wyższa u niosek znoszących jaja brązowe (np. Rhode Island Red), gdzie może sięgnąć 8–10%. W przypadku kurcząt rzeźnych zalecany poziom dodatku w postaci makucha jest uzależniony od okresu karmienia. W paszach starter może to być do 6%, w paszy grower do 8%, a przy paszy finiszer 10%. Makuch rzepakowy do żywienia drobiu oferuje m.in. firma Street Retail. Zajmuje się ona produkcją i sprzedażą oleju rzepakowego, a także sprzedażą makucha dla hodowców bydła, trzody, owiec lub królików. Wśród proponowanego asortymentu znajduje się też olej rzepakowy oraz gotowe pasze dla zwierząt.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana